top of page

IT Sikkerhet: Nettvett

Nettvett er viktig fordi det beskytter din digitale sikkerhet, privatliv og identitet. Her er noen av de viktigste grunnene til at du bør bruke vett når du er på nett:


· Beskyttelse mot cyberkriminalitet: Nettvett hjelper deg med å identifisere og unngå cyberkriminalitet, inkludert hacking, datatyveri og svindel. Ved å følge beste praksis for nettvett kan du redusere risikoen for å bli utsatt for cyberkriminalitet.


· Reduserer risikoen for identitetstyveri: Nettvett hjelper deg med å beskytte personlige opplysninger som navn, adresse, fødselsdato og bankkontodetaljer, slik at du unngår identitetstyveri.


· Bedre beskyttelse mot malware og virus: Nettvett hjelper deg med å unngå å laste ned og installere skadelig programvare på enheten din, slik at du beskytter den mot malware og virus.


· Sikrer dine online relasjoner: Nettvett hjelper deg med å opptre ansvarlig og profesjonelt online, noe som beskytter dine relasjoner med familie, venner og kolleger.


· Forebygger cybermobbing: Nettvett hjelper deg med å unngå å bli utsatt for cybermobbing, slik at du kan nyte en positiv og trygg opplevelse online.


Så hva innebærer nettvett?

Nettvett inkluderer en rekke grunnleggende prinsipper, inkludert å beskytte dine personlige opplysninger, være kritisk til hva du deler online, unngå å laste ned skadelig programvare, opptre respektfullt online og være oppmerksom på phishing-angrep.


Frisikts gode regler for nettvett:

  1. Tenk deg om før klikker Vær varsom på alle linker du klikker på og tenk alltid over hva du åpner.

  2. Tenk over hva du deler Unngå å dele personopplysninger og legge igjen kontaktinfo. Ingen seriøs aktør oppfordrer deg til å sende personnummer på mail.

  3. Tenk over før du kommenterer og vis respekt Vær en venn og sørg for at du kan stå for det du publiserer. Publiser kun ting du kun ville sagt ansikt til ansikt.

  4. Unngå fristelser Virker det for godt til å være sant, er det som regel det.

  5. 2-faktor autentisering Bruk 2-faktor autentisering på alle brukerkontoer der det er mulig.

  6. Ha et sterkt passord og bytt det ofte Et godt passord og bytt det ofte, det beskytter din digitale identitet og dine kontoer.


For å beskytte din digitale sikkerhet, privatliv og identitet, anbefaler vi at du alltid følger beste praksis for nettvett. IT Sikkerhet handler om dine holdninger og ikke sikkerhetssystemer. Det er opp til den enkelte å være kritisk til å klikke på linker, laste ned ukjent programvare og gi i fra deg personlige opplysninger på åpne kanaler.


Har du spørsmål rundt IT Sikkerhet? Ta kontakt med oss på 989 00 200 eller på support@frisikt.no, så hjelper vi deg.Våre åpningstider er:

Mandag: 07.00 – 20.00

Tirsdag: 07.00 – 20.00

Onsdag: 07.00 – 20.00

Torsdag: 07.00 – 20.00

Fredag: 07.00 – 20.00

Lørdag: Stengt

Søndag: 15.00 – 20.00

Comments


bottom of page