Når en ansatt blir sykmeldt er det ikke bare en personlig utfordring for vedkommende, men sykmeldingen vil også føre til ringvirkninger for arbeidsgiver, kollegaer og virksomhetens produktivitet.
Sykepenger
Arbeidsgiver er pliktet til å betale lønn ved sykefravær i opp til 16 arbeidsdager, kjent som arbeidsgiverperioden. Etter dette overtar NAV ansvaret for utbetaling av sykepengene.
Ved kronisk sykdom eller svangerskapsrelaterte sykdommer, kan det søkes om fritak for arbeidsgiverperioden. Det bør fremgå klart i arbeidsavtalen eller personalhåndboken om NAV skal betale sykepenger direkte til den sykmeldte, eller om arbeidsgiver skal forskuttere betalingen og deretter kreve refusjon fra NAV.
Arbeidsgiver er ikke pålagt å forskuttere sykepenger, men kan være bundet av det i tariffavtale, arbeidsavtale eller personalhåndbok. Hvis arbeidsgiver forskutterer sykepenger, gir dette den ansatte bedre økonomiske rettigheter, som for eksempel fullt feriepengegrunnlag og sykepenger som overstiger 6G, med mindre arbeidsgiver har satt begrensninger. Dersom NAV utbetaler sykepengene direkte, får den sykmeldte kun feriepenger (10,2 %) på grunnlag av de første 48 dagene av sykefraværet per år, og beløp utover 6G utbetales ikke.
Vil sykmeldte komme raskere tilbake i jobb dersom NAV utbetaler sykepengene?
Tilrettelegging og oppfølging
Når det gjelder tilrettelegging og oppføling har ikke Arbeidsgiver rett til å vite årsaken til sykmeldingen, men rett til å vite hvor mye restarbeidsevne den sykmeldte har. Arbeidsgiver er forpliktet til å tilrettelegge slik at den sykmeldte kan beholde eller få passende arbeid og komme tilbake i jobb så raskt som mulig. Her må det settes en grense for hvor langt arbeidsgiver skal strekke seg, samtidig som den sykmeldte har plikt til å medvirke og samarbeide i prosessen.
Se link fra Helsedirektoratet for tips til tilrettelegging:
Etter 4 uker skal det utarbeides en oppfølgingsplan og videre etter 7 uker skal det avholdes dialogmøte. Se link fra NAV om samtalestøtte for arbeidsgiver:
Forebygging
Studier viser at omtrent 35 % av sykefravær er relatert til arbeidsmiljø. Det at leder har en jevn dialog med arbeidstaker som skaper tillit og trygghet, og ikke minst lærer seg medarbeideren å kjenne, er en viktig forebygging mot sykefravær.
Mange ledere kan synes kommunikasjon i en sykefraværssituasjon kan være ubehagelig. Et distansert forhold til medarbeider i utgangspunktet kan gjøre det enda vanskeligere å håndtere sykefravær, og manglende kommunikasjon kan føre til at den sykmeldte blir likegyldig til sitt fravær, sin rolle i bedriften og mulighetene for å komme seg tilbake i jobb.
Som leder er det viktig å vise de ansatte at de er en verdifull del av virksomheten, og at de trengs på jobb. Hold fokus på et godt arbeidsmiljø - det er avgjørende.
3 punkter du bør huske fra dette temaet:
Ha et bevisst forhold til hvem som utbetaler sykepengene.
Vær på tilbudssiden med tilrettelegging, men sett en fornuftig grense for hvor mye som skal tilrettelegges.
Lederstil, kommunikasjon og et godt arbeidsmiljø er nøkkelord for å forebygge sykefravær og bidra til raskere tilbakekomst til jobb.
Kontakt Frisikt Økonomi på 61 14 13 30, eller post@frisikt.no hvis du ønsker bistand med sykefraværsoppfølging.
Vil du bli kontaktet av oss?
Dette blogginnlegget er skrevet av:
Siri Fjellheim Karlsen
Statsautorisert regnskapsfører Utvidet erfaring innen lønn og HR
Comentarios