Arbeidsinkludering - Tar DIN virksomhet samfunnsansvar?
- vebjornsveen
- for 23 timer siden
- 2 min lesing

Et inkluderende arbeidsliv skal redusere antall personer som står utenfor arbeidslivet. Det å inkludere alle som har evne til å bidra i arbeidslivet, er til det beste for individ, virksomhet og samfunn. Alle typer virksomheter skal bidra til dette ved å utøve sosialt ansvar gjennom å integrere personer med nedsatt arbeidsevne, tilrettelegging for å hindre at folk faller utenfor arbeidslivet, og bidra til å redusere sykefravær. I et samfunn med en voksende andel av unge uføre og ungdom som faller utenfor skole, utdanning og arbeidsliv, er dette et ekstra viktig ansvar for landets næringsliv.
Sosialt ansvar går ut på å gjøre arbeidsplassen i stand til å ta imot arbeidstakere med mer utfordrende bistandsbehov. Et godt arbeidsmiljø er en viktig forutsetning for et inkluderende arbeidsmiljø, som igjen er avgjørende for virksomhetens evne til å utøve sosialt ansvar og redusere risikofaktorer som støter folk ut av arbeidslivet.
Mange arbeidsgivere er skeptiske til å ta inn personer som har behov for mer omfattende bistand for å komme jobb. I et arbeidsliv med høye inntjeningskrav, krav om effektivitet og knapphet på kvalifiserte ressurser, kan det for arbeidsgiver føles som en ekstra byrde og tidstyv med opplæring, tilrettelegging og ekstra oppfølging. Men faktum er at ved inntak av personer i praksisplasser, jobbutprøving og arbeidsmarkedstiltak, står ikke arbeidsgiver alene med oppfølgingen. Jobbspesialist eller jobbkonsulent fra NAV eller en arbeids- og inkluderingsbedrift skal følge opp både arbeidsgiver og arbeidstaker tett.

Nøkkelen ligger i god kommunikasjon begge veier, åpenhet og tilrettelegging.
Inkludering er positivt for arbeidsmiljøet. Trivselen til ansatte vil naturlig nok øke i et arbeidsmiljø preget av aksept for mangfold og i en atmosfære med respekt og omsorg. Arbeidsinkludering betyr ikke bare å gi folk en sjanse. Det er også å anerkjenne at folk har ressurser til å bli en arbeidskraft. Ved gjennomgang av stillingsbeskrivelser, jobbinnhold og rutiner, finner man kanskje arbeidsoppgaver som kan settes bort til ufaglærte og rutinepregede oppgaver som ikke trenger spesiell kompetanse? Ved å gjøre slike analyser, vil man også kunne finne måter å benytte ressursene og kompetansen mest mulig hensiktsmessig.
Arbeidsgiver kan søke om støtte hos NAV i forbindelse med ansettelse eller inntak av personer med varig og vesentlige nedsatt funksjonsevne.
Det finnes blant annet følgende ordninger:
Midlertidig lønnstilskudd
Varig lønnstilskudd
Inkluderingstilskudd
Mentortilskudd
Ansettelse med støtte fra NAV
Ta kontakt med ditt NAV kontor eller den lokale arbeids og inkluderingsbedriften dersom din virksomhet vil være med å bidra i denne viktige dugnaden for å inkludere flere i arbeidslivet!
Dette blogginnlegget er skrevet av:

Siri Fjeldheim Karlsen
Statsautorisert regnskapsfører
Utvidet erfaring innen lønn og HR
Comments